ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

4 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Wat is systeemtherapie? Systeemtherapie, beter bekend als gezins- of relatietherapie is een vorm van psychotherapie. Systeemtherapie, ook wel systemische therapie genoemd, kan worden toegepast bij verschillende psychische problematiek. Bij deze vorm van psychotherapie gaat de therapeut er van uit dat de psychische klachten nooit op zichzelf staan, maar worden beïnvloed door verschillende externe factoren en relaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan omgevingsfactoren of sociale factoren. Bij systeemtherapie worden al deze externe factoren en de interacties hiertussen het ‘systeem’ genoemd. Het gaat hier over een sociaal systeem. Iedereen binnen dit systeem wordt bij de therapie betrokken. Het kan bijvoorbeeld gaan om ouders, kinderen, partner, broers, zussen, vrienden of collega’s. 

Deze vorm van psychotherapie focust zich dus op het verbeteren van van bepaalde interactiepatronen binnen dit systeem. Hierdoor kan het beloop van de psychische klachten worden beïnvloed. Door te kijken naar het bredere beeld van de psychische problematiek, kunnen problemen vroegtijdig verholpen worden of voorkomen worden dat deze verergeren. 

Het doel van systemische therapie is dat relevante interacties in kaart worden gebracht en vastzittende denk of gedrags patronen doorbroken kunnen worden. Het is de bedoeling dat men elkaar beter zal leren te begrijpen. Daarnaast is deze vorm van therapie gericht op het zoeken naar oplossingen waarbij de positieve invloeden en de veerkracht van mensen centraal staan. 

Systeemtherapie is een vorm van therapie dat bij veel verschillende problematiek kan worden ingezet. Systemische therapie wordt bijvoorbeeld ingezet bij problemen binnen gezinnen of relaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een scheiding. Hierdoor kan er een bepaald disbalans binnen een gezin zijn ontstaan. Partners kunnen moeite hebben om elkaar te begrijpen. Zij kunnen hun frustraties en verdriet lastig communiceren. De betrokken personen zijn vaak overtuigd van hun eigen gelijk en gedragingen. Met behulp van systemische therapie kan er inzicht worden verkregen in het systeem. Hierdoor kunnen problemen aangekaart en verholpen worden. Er wordt gedurende de therapiesessies voornamelijk stilgestaan bij de positieve invloeden die het systeem kunnen hebben. Systemische therapie is een oplossingsgerichte therapie waarbij het maken van verwijten en beschuldigingen vermeden wordt.

Ook wordt systemische therapie vaak toegepast wanneer er sprake is huiselijk geweld. Systeemtherapie is hierbij een effectief behandelmethode gebleken aangezien alle verschillende partijen hierbij betrokken worden. Ook wanneer er kinderen in het spel zijn, is het van belang hen bij de therapiesessies te betrekken. De focus ligt ook hier bij het zoeken naar een oplossing door middel van het aanpassen van bestaande problematische patronen. In deze situaties staat voorop dat het geweld stopt en de gezinssituatie weer stabiel en veilig wordt.

Daarnaast kan systemische therapie worden ingezet bij dieperliggende psychische problematiek, zoals een depressie, angstklachten, dwangstoornissen of ADHD. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar het effect van de omgeving op de psychische klachten, maar ook naar het effect van de psychisch klachten op de omgeving. Systeemtherapie zal vaak in combinatie plaatsvinden met een andere behandeling van de klachten. 

Systeemtherapie kan zowel bij volwassenen als bij kinderen of jongeren een effectieve behandelmethode zijn. Bij jongeren met ernstige gedragsproblematiek of emotieregulatieproblemen wordt vaak systemische therapie toegepast. Denk hierbij bijvoorbeeld om jongeren met drugs of alcohol problemen of jongeren die te maken hebben gehad met sexueelgrensoverschreidend gedrag. 

Tijdens systemische therapie sessies zal de invloed van het systeem op de klachten aan het licht komen en zullen verbeteringen in deze patronen kunnen worden aangebracht. Door het tijdig in kaart brengen van en aan te pakken van bovengenoemde problematiek door middel van systemische therapie, kan voorkomen worden dat klachten toenemen.

Systeemtherapie wordt uitgevoerd door een therapeut. Deze therapeut zal tijdens de therapiesessies de onderlinge interactie patronen in kaart brengen. Allereerst zal de cliënt worden uitgenodigd voor een intakegesprek. Samen met de patiënt zal de therapeut bekijken welke factoren een rol spelen bij de problematiek. De volgende vragen zullen tijdens dit intakegesprek centraal staan: 

  • Welke klachten ervaart u? 
  • Wat is de oorzaak van de klachten? 
  • Welke relaties of interacties hebben invloed op uw klachten?
  • Wat is de impact hiervan op de betrokkenen?
  • Wat wilt u met deze therapie bereiken? Welke interacties zou u willen verbeteren?
  • Welk gedrag zou er moeten worden veranderd om het doel van de therapie te kunnen bereiken? 

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Mentale Gezondheid

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Mentale Gezondheid

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Mentale Gezondheid BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Mentale Gezondheid Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Mentale Gezondheid
Verslavende middelen
Verslavende middelen: Welke drugs zijn het meest gevaarlijk?

Lees verder
Altruïsme
Altruïsme: Het verkennen van menselijke barmhartigheid

Altruïsme, de daad van onbaatzuchtig handelen ten behoeve van anderen, is een fundamenteel menselijk kenmerk dat de mensheid verbindt en vaak als bewonderenswaardig wordt beschouwd

Lees verder
Lisinopril
Lisinopril: wanneer innemen, bijwerkingen, en afbouwen

Lees verder
Liegen door verslaving
Gedrag verslaafde: Waarom komt liegen zo vaak voor?

Liegen door verslaving is een complex fenomeen dat vaak voorkomt bij mensen die worstelen met een verslavingsprobleem

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Entrepreneur ME
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Dazed
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
BBC
Khaleej Times
Hello magazine
Newsweek
Ok magazine
Yahoo
Revamp
Healthline
Epoch Times
Best Life
Square Mile
Telegraph
Marie Claire
The Times
The Stylist
The Standard
Mirror UK
Mallorca Zeitung
Daily Mail
Business Leader
Mallorca Magazin
Woman & Home
National World
American Banker
Guardian
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes