9 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

In dit artikel bespreken we de pijnstiller codeïne. Codeïne is een medicijn wat valt onder de groep opioïden. Opioïden werken op de hersenen en worden doorgaans voorgeschreven om pijn te verlichten. Codeïne wordt gebruikt bij pijnklachten zowel mild als ernstig, hoest klachten, diarree, verkoudheid en griep. Het is een middel wat regelmatig gebruikt wordt om pijnklachten te verhelpen en het lichaam wat verlichting te geven. Codeïne is beschikbaar in verschillende vormen; tabletten, capsules, vloeistof, poeder en zetpillen. Codeïne is in Nederland niet vrij verkrijgbaar en moet voorgeschreven worden door een arts.

Naast dat Codeïne gebruikt wordt voor pijnklachten wordt het ook gebruikt om high te worden. Doordat het op het zenuwstelsel werkt haalt het, het scherpe randje van het leven af en hierdoor gebruiken mensen veelvuldig pijnstillers. Het gebruik is niet zonder risico´s. Het is niet bekend hoeveel mensen verslaafd zijn aan codeïne maar doordat het relatief makkelijk voorgeschreven wordt en makkelijk ingenomen wordt is het gevaar van een verslaving relatief groot.

Codeïne wordt voorgeschreven bij pijnklachten en valt onder de noemer pijnstillers. Het zijn opioïden wat een verdovende/vertragende werking heeft op het zenuwstelsel. Artsen schrijven het voor wanneer de patiënt pijnklachten of hoestklachten heeft. Codeïne onderdrukt namelijk de prikkel in het zenuwstelsel waardoor de patiënt een tijd rust kan ervaren. De prikkel van de hersenen en lichaam wordt vertraagd en daarnaast wordt de afgifte van dopamine gestimuleerd. De codeïne kan in pil vorm genomen worden maar ook als hoestdrank genomen worden.

Bijwerkingen van drugsverslaving in Nederland

Misschien zegt een opiaat je niet veel maar andere, wellicht bekendere opioïden zijn: Methadon, heroïne en oxycodon. Codeïne wordt in dit geval bij milde tot zwaardere pijn gebruikt waar methadon en Oxycodon als zware pijnstiller gebruikt wordt, soms zelfs in de laatste levensfase. Echter valt deze pijnstiller wel in hetzelfde rijtje en is dus niet ongevaarlijk om te gebruiken. Het is een krachtige pijnstiller die op het zenuwstelsel werkt.

Codeïne is allereerst pijn bestrijdend. Het wordt vaak voorgeschreven voor hoest en pijnklachten. Het werkt op het zenuwstelsel en zorgt ervoor dat de hoestprikkel onderdrukt wordt. Daarnaast is codeïne ook verslavend en wordt dus ook gebruikt wanneer er geen klachten zijn of wanneer de klachten inmiddels al zijn afgenomen.

Gebruik van codeïne bij hoest:

Wanneer de gebruiker last heeft van hoest (zowel prikkelhoest als kriebelhoest) dan wordt codeïne doorgaans voorgeschreven. Codeïne is een prikkel dempend medicijn en de prikkel om te hoesten wordt afgenomen. De neiging tot hoesten vermindert en hierdoor krijgt de patiënt weer wat rust. De hersenen kunnen het signaal blijven geven dat er gehoest moet worden zonder dat er directe aanleiding is, bijvoorbeeld bij enkel irritatie in de keel. Codeïne helpt dan de prikkel weg te halen.

Gebruik van codeïne bij pijn:

Prikkel dempend werkt ook voor de pijnprikkel. Wanneer er sprake is van milde tot zware pijn dan wordt Codeïne voorgeschreven. Soms is het niet mogelijk om de oorzaak van de pijn aan te pakken en dan wordt codeïne ingezet als pijnbestrijding. Pijnklachten zullen afnemen of verdwijnen omdat de prikkel niet doorgegeven wordt.

Bij gebruik zonder klachten:

Na verloop van tijd kan het zijn dat de klachten afgenomen zijn of helemaal verdwenen zijn, toch kan het voorkomen dat het gebruik van codeïne blijft. In dit geval wordt er misbruik van het medicijn gemaakt. Er kunnen dan gevoelens van slaperigheid, ontspanning of euforie opkomen. Wanneer codeïne gebruikt wordt zonder voorschrift is het verslavend omdat het bepaalde gevoelens afzwakt en andere gevoelens juist oproept. Codeïne heeft effect op de zenuwen en het hersenstelsel en kunnen daarom niet zonder risico´s gebruikt worden.

Het nemen van dit medicijn heeft verschillende bijwerken. Er zijn bijwerkingen die kunnen optreden wanneer de voorgeschreven dosering ingenomen wordt maar er zijn ook bijwerkingen die optreden wanneer het medicijn gebruikt wordt voor andere doeleinden.

Bijwerkingen bij voorgeschreven hoeveelheid:

  • Je kunt last hebben van duizeligheid
  • Vermoeidheid, suf of slaperigheid
  • Reactievermogen wordt verminderd
  • Concentratieproblemen
  • Obstipatie en constipatie

Bijwerkingen bij overschrijden voorgeschreven hoeveelheid of zonder voorschrift.

  • Draaierig gevoel
  • Misselijkheid, buikpijn, droge mond en overgeven
  • Moeilijk kunnen plassen
  • Moeilijke ademhaling
  • Euforie, rusteloosheid
  • Verminderde hartslag en hartkloppingen
  • Hallucinaties

Doordat codeïne op het zenuwstelsel werkt kan het de ademhaling vertragen en uiteindelijk stoppen.

Omdat codeïne de pijnprikkel verminderd of weghaalt is het een verslavend middel om te gebruiken. Het geeft een signaal aan de hersenen dat het meer wilt. Het komt regelmatig voor dat mensen na de behandeling van codeïne door blijven gaan met codeïne nemen. Doordat de hersenen met dit medicijn bewerkt worden merk je zelf niet dat je zo afhankelijk van codeïne wordt. Je komt in een high en je lichaam blijft ernaar vragen waardoor je meer wilt blijven nemen. Op een gegeven moment is je lichaam en geest zo afhankelijk van het medicijn dat stoppen een hele uitdaging wordt.

Het helpt het zenuwstelsel te kalmeren en heeft een ontspannende werking. In het begin zal je niet doorhebben dat je lichaam er meer van nodig heeft maar door het regelmatig te gebruiken zal je lichaam er ook meer naar vragen, je hebt dan meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Door alle bijwerkingen is stoppen na verloop van tijd geen optie meer en hierdoor zal je professionele hulp moeten aanvaarden, wil je stoppen met dit medicijn.

Ritalin-verslaving en bijwerkingen van overdosering

Wanneer je lichaam al afhankelijk is geworden van een pijnstiller is het moeilijk om zelf te stoppen. Je zult letterlijk moeten afkicken, nu dacht je dat codeïne wel meevalt maar het is een opiaat net zoals heroïne en het is niet voor niks dat heroïne illegaal is en als heel erg verslavende drug gezien wordt. In sommige landen wordt heroïne nog gebruikt als pijnstiller, in de basis is codeïne ook een pijnstiller.

Een medicijnverslaving zoals codeïne kan veel verschillende bijwerkingen hebben. In de basis blijft het een verslaving en een verslaving brengt veel verschillende problemen met zich mee, niet alleen voor jezelf maar een verslaving heeft ook effect op je omgeving. Soms denk je dat een verslaving verborgen gehouden kan worden maar doordat een medicijnverslaving zoveel effect op je heeft is dit vaak niet mogelijk. Zonder dat je het zelf doorhebt is je omgeving er wel van bewust.

Verschillende bijwerkingen van een verslaving kunnen zijn:

  • Je neemt de medicijnen langer, vaker dan voorgeschreven of helemaal zonder voorschrift.
  • Je kunt niet zelf meer stoppen en denkt vaak over de medicijnen na, het verkrijgen ervan of het bekostigen ervan.
  • Je hebt steeds meer pijnstillers nodig om hetzelfde effect te krijgen.
  • Je bent niet eerlijk over het nemen van de codeïne.
  • Ontwenningsverschijnselen treden op wanneer je probeert te stoppen of een paar keer mindere dosis neemt. Je begint te zweten, misselijkheid, migraine, hartkloppingen of overgeven.
  • Gevoelens verdoven; Blijdschap, verdrietig, liefde, genieten alle gevoelens worden afgezwakt en verdoofd.
  • Gevoel opgejaagd te zijn; Nerveus, geagiteerd gevoel, rusteloos komen vaak voor.
  • Je verandert als persoon.
  • Bepaalde zaken en personen worden minder belangrijk, sociale contacten worden minder.
  • Verslaving zet relaties onder druk; privé, werk, sociale relaties.
  • Beoordelingsvermogen verminderd en inlevingsvermogen wordt ook minder.

Een verslaving aan pijnstillers zoals codeïne brengt veel risico´s met zich mee. Herken je jezelf in een aantal van bovenstaande punten dan is het goed om bij jezelf na te gaan of je een verslaving hebt. Een codeïne verslaving is gevaarlijk en bij te veel en te lang gebruik kan je zelfs in coma raken of overlijden. Het beïnvloedt het zenuwstelsel en kan levenslang schade met zich meebrengen. Wil je stoppen dan is het goed om professionele hulp te vinden zodat je met begeleiding kan afbouwen.

Codeïne heeft een versuffende/verdovende/euforische werking, hetzelfde geldt voor alcohol (in mindere mate) maar door zowel alcohol en codeïne in te nemen kan je erg suf of euforisch worden en je reactievermogen wordt ernstig vertraagd. Door deze twee producten te combineren wordt het effect van het middel versterkt, het happy gevoel kan groter worden maar daarnaast is het heel erg gevaarlijk om te doen. Door het te mengen bestaat de mogelijkheid om blijvende schade op te lopen in de hersenen, zeker wanneer dit vaker gedaan wordt. Ondanks dat je door de combinatie waarschijnlijk voor korte periode euforischer voelt is daarna het gat waarin je valt dieper. Hierdoor zal de vraag naar codeïne in de hersenen alleen maar toenemen om je weer vrolijker te voelen.

De kortdurende schade van een combinatie codeïne en alcohol zijn:

  • Ademhalingsproblemen
  • Mist in de hersenen
  • Slaperigheid of vermoeidheid en hoofdpijn
  • Denkvermogen wordt aangetast
  • Motoriek en reactietijd wordt aangetast

Kortom misschien op het moment merk je er weinig van omdat je al genoeg verdovende middelen tot je hebt genomen maar uiteindelijk zal je je er niet beter door gaan voelen en het risico bestaat dat je er blijvende schade van oploopt.

Wanneer er meer en vaker codeïne ingenomen wordt dan voorgeschreven dan bestaat de kans op een overdosis. Je weet immers niet hoeveel jouw lichaam kan hebben. Wanneer je codeïne inneemt zonder recept zal je zelf de dosis bepalen en omdat het je hersenen bewerkt zal de vraag van je lichaam hoger worden. Heb je een van onderstaande bijwerkingen dan is het noodzakelijk om direct een ambulance te bellen.

De eerste tekenen van een overdosis zijn braken, misselijkheid. Je kunt last krijgen van erge obstipatie en een verstopte darm of niet meer kunnen plassen. De huid kan klam aanvoelen of zelfs een blauwe teint krijgen ditzelfde geldt voor de nagels van vingers en tenen deze kunnen een blauwe teint krijgen.  Ademhaling vertraagd en is zeer oppervlakkig. Hallucinaties of epileptische aanvallen kunnen voorkomen. Je kan een lage bloeddruk en zwakke pols ervaren.

Het gevolg van een overdosis kan zijn hersenletsel, nierfalen, leverfalen, ademhalingsonderbreking en uiteindelijk coma en het is mogelijk om hier niet meer uit te komen. De kans van een overdosis wordt vergroot door codeïne te gebruiken in combinatie van alcohol of andere medicijnen.  

FAQs