8 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

De GGZ, ook wel Geestelijke Gezondheidszorg genoemd, is een netwerk binnen Nederland welke zorg aanbiedt voor geestelijke stoornissen, mentale problemen, en verslaving. De GGZ kenmerkt zich door hun partnerschappen met verschillende gezondheids aanbieders. Binnen het GGZ netwerk bieden partners elkaar advies en steun wat betreft de juiste toepassing van geestelijke gezondheidsbehandelingen. Deze samenwerking strekt zich nu over 100 aanbieders van geestelijke gezondheidszorg en in totaal wel 89.000 professionals. Hiertoe behoren artsen, psychologen, psychiaters, programmaleiders en kliniek medewerkers.

Het doel van de GGZ is ervoor te zorgen dat de geestelijke gezondheidszorg binnen heel Nederland aan een bepaalde kwaliteit voldoet en dat er genoeg zorgaanbod is in verhouding tot de vraag naar geestelijke gezondheidszorg. Hoewel de GGZ binnen Nederland als geheel dit doel voor ogen heeft, is er nog werk aan de winkel. De GGZ maakt momenteel maar 11% uit van de besteding aan gezondheid door de overheid. Terwijl de kosten die de gezondheidszorg maakt voor wel voor 30% terug te leiden zijn naar de geestelijke gezondheidsproblemen en psychische stoornissen van de Nederlandse inwoners.

De samenwerking tussen partners binnen de GGZ is ontzettend belangrijk en bevorderend voor zorg van mentale en psychische stoornissen in de toekomst.

Door verschillende samenwerkingen aan te gaan heeft de GGZ als geheel veel meer kennis tot zich kunnen nemen. Ook zijn door de samenwerking van praktijken en klinieken meer soorten behandelingen mogelijk gemaakt.

Een voorbeeld hiervan is groepstherapie in het geval van mentale stoornissen die minder prevalent zijn. Wanneer praktijken op zichzelf zijn en dus alleen te werk gaan en een behandeling uitvoeren, dan is de mogelijkheid voor groepstherapie met lotgenoten kleiner. Wanneer meerdere praktijken binnen Nederland samenwerken, zoals binnen de GGZ het geval is, is er ook een mogelijkheid om lotgenoten samen groepstherapie aan te bieden. Het is meerdere malen bewezen dat contact met lotgenoten het herstel van de patiënt op een positieve manier kan beïnvloeden. Dit is de kracht van de GGZ!

De GGZ heeft de ambitie de psychische zorg te verbeteren. Om verbetering te kunnen opwekken moet eerst de huidige situatie worden geanalyseerd. Na dit te hebben gedaan heeft de GGZ een aantal doelen opgesteld waarop de komende jaren de aandacht op wordt gericht. Dit zijn de volgende aspecten:

  • Reduceren van wachtlijsten en bijkomende wachttijden voor patiënten die lijden aan een psychische stoornis of verslaving.
  • Kindermishandeling opsporen en voorkomen. Mishandeling vermijden kan de ontwikkeling van een psychische stoornis op een latere leeftijd voorkomen.
  • Zelfmoord aantallen verminderen door patiënten de juiste ondersteuning te bieden.
  • Verminderen van stigma bij psychische problemen en mentale stoornissen. Zo zullen patiënten sneller hulp zoeken en zal de omgeving zich minder afzetten tegen patiënten. Dit maakt het makkelijker voor de patiënt om hun plek in de samenleving te bewaren. Dit is bevorderlijk voor het mentale welzijn.
  • De beste geestelijke gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk maken. Voor alle culturele en etnische groepen moet gelijke kwaliteitszorg beschikbaar zijn.

De GGZ biedt door het gehele land psychische zorg aan. Hoewel er sprake is van een enorm netwerk aan klinieken en behandelcentra, zijn er talloze voordelen van een behandeling via de GGZ. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet:

Persoonlijke zorg. Er wordt vaak een individuele behandeling aangeboden waarbij je in gesprek gaat met een psycholoog of psychiater. Er kunnen een verscheidenheid aan therapieën worden toegepast, zoals cognitieve gedragstherapie en verschillende vaktherapie.  

Focus op preventie. De GGZ vindt dat voorkomen beter is dan behandelen. Zij steken dan ook veel tijd en moeite in het voorkomen van verschillende psychische stoornissen en verslavingen binnen de samenleving.

Continu leren over nieuwe behandelingen. De wereld van onderzoek naar psychische gezondheid ligt nooit stil. Er worden continu nieuwe behandelingen getest en geëvalueerd. Door contact met talloze partners is de GGZ altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

De GGZ gebruikt hun netwerk voor het uitwisselen van informatie en advies. Daarbij focust de GGZ en haar partners op een aantal verschillende vlakken die hieronder worden toegelicht.

Mentale gezondheid

Mentale gezondheidsproblemen zullen altijd voorkomen in de samenleving. Veel kan voorkomen worden, en veel kan behandeld worden. De GGZ doelt erop de maatschappij steeds meer te laten inzien dat de persoonlijke woon-, werk-, en inkomen situatie een groot effect heeft op het mentale welzijn. Dit doet de GGZ door hun partners hierover te informeren en in samenwerking met deze partners een groter publiek te bereiken.

Gezond opgroeien

Een gezonde leefomgeving zorgt voor een gezondere psyche. Het gezond opgroeien netwerk van de GGZ zorgt ervoor dat jongeren zich zo veel mogelijk in een omgeving bevinden waar hij of zij zichzelf kan zijn, veilig kan opgroeien, en eerlijke kansen heeft om zich te ontwikkelen en zijn of haar idealen vorm te geven.

Zorg en veiligheid

De GGZ zet zich bovendien in om een leefbare en fijne omgeving te creëren voor mensen die in het heden of in het verleden te maken hebben gehad met een psychische stoornis. Ook wanneer hij of zij een gevaar voor zichzelf of voor de samenleving heeft gevormd.

Het verminderen van het stigma rondom psychische stoornissen is cruciaal om een inclusieve samenleving te vormen waarin niemand zich buitengesloten voelt. Wanneer dat wel het geval is, zal dat de stoornis enkel versterken, wat gevolgen heeft voor de patiënt zelf en voor zijn of haar omgeving.

Volwaardig burgerschap

Het doel van dit netwerk is dat mensen, ook met een stoornis, een volwaardig leven kunnen leiden. Hierbij is zorg een belangrijk aspect. Zorg kan op verschillende manieren worden aangeboden door de GGZ. Dit is inclusief, maar niet gelimiteerd tot het helpen zoeken naar betaald werk voor de patiënt, en waar nodig het aanpassen van een woning of woonomgeving.

Verslaving en gezonde leefstijl

Zoals eerder is genoemd vindt de GGZ vooral dat voorkomen beter is dan behandelen. Een gezonde leefstijl kan hierbij erg belangrijk zijn. Een ongezonde leefstijl heeft een negatief effect op de fysieke gezondheid alsook de mentale gezondheid.

Een voorbeeld hiervan is verslaving. Vaak worden middelen gebruikt door mensen met een psychische stoornis om aan de symptomen van de stoornis te ontsnappen. Dit middelengebruik kan snel overgaan tot verslaving met de negatieve gevolgen van dien.

Wat hierbij met name van belang is dat er aandacht is voor reden voor het volgen van een gezonde leefstijl en het effect dat dit heeft op het mentale welzijn. De volgende stap is die gezonde leefstijl aannemen en behouden. Ook hiervoor zet de GGZ zich in.

Internationaal verbinden

De GGZ verbindt zich ook met hoogwaardige praktijken en klinieken uit het buitenland. Zo wordt er  meer internationale kennis verweven in de Nederlandse benadering van psychische stoornissen, en worden samenwerkingen wat betreft behandelingen aangegaan met verschillende klinieken en behandelcentra in het buitenland.

De Balance kliniek is een hoogwaardig rehabilitatiecentrum welke zich momenteel op vier verschillende locaties in het buitenland bevindt: Londen, Mallorca, Marbella, en Zurich. Deze vooraanstaande klinieken leggen de focus op comfort en luxe. Dit is een behandelcentrum dat van alle luxe voorzien is zodat u in alle rust op uw behandelplan kunt focussen.

Naast luxe en comfort staat ook discretie hoog in het vaandel. Balance begrijpt dat een psychische stoornis of een verslaving uw leven stevig overhoop kunnen gooien. Door discrete hulp te bieden zorgen wij dat u volledig beschermd, veilig, en in rust uw behandeling kunt volgen. Zo heb je de ruimte om jezelf terug te vinden en weer je oude zelf te worden onder begeleiding van de expertise van ervaren psychologen in deze uitmuntende behandelcentra.

Wat balance zo bijzonder maakt is het feit dat een holistische benadering wordt gebruikt. Er wordt naar het gehele plaatje gekeken. Balance is van mening dat het fysieke welzijn het mentale welzijn beïnvloedt, alsook het spirituele welzijn, en anders om ook. Het gehele ziektebeeld wordt onder een dak behandeld. Dit houdt in dat je niet van de ene naar de andere afdeling of centrum wordt gestuurd, zoals in reguliere zorg het geval is. Samen met uw specialistische behandelaar wordt een uitgebreid behandelplan opgesteld dat uw algehele gezondheid onder de loep neemt.

Het Balance rehabilitatiecentrum biedt zorg aan voor verschillende psychische stoornissen en verslavingen, alsook verslavingen, depressie, schizofrenie, drug detox en alcoholverslaving. Dit vooraanstaande behandelcentrum biedt u als deel van luxe psychische zorg ook de volgende diensten aan:

  • Hoogwaardige behandeling door professionals die jarenlange ervaring hebben met het behandelen van patienten met talloze stoornissen.
  • Behandeling in prachtige omgevingen met natuur die de zintuigen op de toeren wekken.
  • Een plek van rust in plaats van chaos.
  • Luxueuze faciliteiten met veel individuele ruimte voor elke patiënt zelf.
  • Ook gemeenschappelijke ruimten zijn beschikbaar wanneer de patiënt daar behoefte aan heeft.
  • Een uitmuntende ervaring die uw mentale gezondheid een lange tijd zal versterken.
  • Geen standaard behandeling toegepast. Er wordt in detail gekeken naar de persoon die jij bent. Zo wordt aandacht besteedt aan de mentale patronen die zich voordoen, alsook uw persoonlijkheid. Zo wordt besloten welke vooraanstaande behandeling, therapie of oefening het beste resultaat zal opleveren.

Hoewel de GGZ zich door heel Nederland bevindt en met veel behandelcentra samenwerkt, hebben sommige patiënten behoefte aan meer privacy in een luxe behandelkliniek. Het Balance rehabilitatiecentrum biedt u uitstekend comfort gecombineerd met hoogwaardige discrete zorg. Op de volgende punten verschilt Balance van de GGZ:

  • Meer persoonlijke aandacht voor de individuele situatie. Behandeling wordt gebaseerd op de persoon.
  • Persoonlijke behandelplannen die continu worden geëvalueerd. Evaluatie is een van de belangrijkste aspecten van behandelen. Iedereen is anders. Iedereen reageert dan ook anders op behandelingen. Wanneer een behandeling niet aanslaat wordt een alternatief geboden.
  • Discrete zorg in het buitenland. Wij hechten veel waarde aan de privacy van de patiënten. In deze vooraanstaande kliniek in het buitenland staat uw privacy hoog in het vaandel.
  • Prachtige omgeving. U bevindt zich tijdens behandeling in een prachtige omgeving in een moderne behandelkliniek in plaats van een verjaard behandelcentrum.
  • U wordt uit uw reguliere omgeving getrokken. Dit heeft een positief effect op de slagingskans van de behandeling.
  • Luxueuze faciliteiten met veel ruimte voor elke patiënt zelf.