9 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Dormicum ook wel bekend als Midazolam. Dormicum is een rustgevend medicijn wat valt onder slaapmedicatie. Dormicum wordt niet alleen gebruikt wanneer het voorgeschreven wordt. Het wordt ook gebruikt zonder voorschrift. Dit is niet zonder gevaren. Gevaren zijn een mogelijke verslaving en lichamelijke en geestelijke problemen.

In dit artikel bespreken we de werking van Dormicum. Wanneer wordt het gebruikt en wat het doet. We bespreken de gevaren van een verslaving bij te veel gebruik van Dormicum en wat er gebeurt wanneer Dormicum in combinatie met andere middelen gebruikt wordt zoals Morfine en alcohol. Weet jij wanneer gebruik overgaat in verslaving? Lees snel verder. 

Dormicum is ook wel bekend onder de naam Midazolam, dit is namelijk de werkzame stof in het medicijn. Dormicum valt onder de groep benzodiazepines, dit wordt voorgeschreven tegen angst- en slaapstoornissen.

Wanneer je Dormicum gebruikt bij een angststoornis zal je je rustiger voelen, het werkt spierontspannend en vermindert de angstgevoelens. Het weert de prikkels en je bewustzijn wordt verlaagd, een staat van slaperigheid, kalmte en rust treedt in.

Waarom is Tramadol een gevaarlijke pijnstiller?

Wanneer Dormicum wordt voorgeschreven bij slapeloosheid zal het zorgen dat je rustiger inslaapt. Het is een kortwerkend en snelwerkend middel wat zorgt dat wanneer je gaat slapen de prikkels minder worden waardoor je rustig kan inslapen. 

Dormicum wordt ook gebruikt tegen epilepsie en bij afkicken van een alcoholverslaving. Bij epilepsie kan het product via een neusspray gebruikt worden om de aanval binnen enkele minuten te stoppen. Dit is echt een noodmiddel wanneer de epileptische aanval te lang duurt.

Bij alcoholverslaving kan het ook zijn dat Dormicum voorgeschreven wordt. Dit is om de afkickverschijnselen te verminderen. Je krijgt het product pas wanneer je echt bezig bent met afkicken.

Temazepam-verslaving en bijwerkingen in Nederland

Er zijn verschillende manieren om Dormicum in te nemen. Zoals eerder vermeld zit het in een neusspray verwerkt. Dit middel wordt echter alleen voorgeschreven bij Epilepsie. Doorgaans is Dormicum verkrijgbaar in tabletvorm of als injectie. De tabletten werken binnen 1 uur en de injectie binnen 10 minuten. Een injectie wordt niet zelf gezet maar door een arts of verpleger.

Wanneer je Dormicum vaker neemt dan voorgeschreven dan neemt de kans op een verslaving toe. Het is geen medicijn wat genomen kan worden zonder risico´s.

Zoals eerder vermeld is Dormicum innemen niet helemaal zonder risico´s. Doordat het een snelwerkend medicijn is zal je ook snel merken wat de werking ervan is.

De bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:

Slaperigheid, vermoeidheid en sufheid. Op zich is dat ook niet zo heel gek met een middel wat je gebruikt om rustiger te worden en in slaap te komen. Na gebruik van Dormicum is autorijden ook niet toegestaan. Bij gebruik van de neusspray kunnen irritaties aan de neus en keel ontstaan, irritaties aan de ogen en een prikkelend gevoel in de neus.

De bijwerkingen die soms voorkomen zijn:

  • Spierzwakte, krachtverlies in de spieren en verzwakt gevoel.
  • Coördinatie kan verminderen, wazig zien of dubbelzien.
  • Afname van gevoelens.
  • Moeite met concentratie, trager nadenken, geheugenproblemen, minder alert en in de war zijn.
  • Incontinent plassen of hier juist moeite mee hebben.
  • Snurken door verslapping huig.

Er zijn ook bijwerkingen die zelden voorkomen maar wel een heftige impact kunnen hebben:

  • Hoofdpijn, duizeligheid en geheugenverlies
  • Zweten en hartkloppingen
  • Huiduitslag en jeuk
  • Waanbeelden en hallucinaties
  • Depressieve gevoelens
  • Onrust en prikkelbaar

Doorgaans treden de bijwerkingen die zelden voorkomen alleen op bij langdurig gebruik van de medicijnen of bij een te hoge dosis van de medicijnen. Ben je inmiddels afhankelijk geworden van de medicijnen dan zou het mogelijk zijn dat deze bijwerkingen voorkomen.

Dormicum roesje bijwerkingen

Dormicum wordt ook gebruikt bij onderzoeken of operaties. Het zorgt voor een staat van slaperigheid of kalmte waardoor het onderzoek prettiger uitgevoerd kan worden. Dit wordt dan een roesje genoemd of ´conscious sedation´.

Omdat dit een lichte vorm is van het gebruik van het middel zijn de bijwerkingen vrij licht: Het reactievermogen is vertraagd. De eerste 24 uur kan het zijn dat het medicijn tijdelijk effect heeft op de oogspieren, wazig zien of dubbelzien is ook mogelijk. Er is een mogelijkheid dat je valt en de coördinatie kan verminderen door het slaapmiddel. Trager denken, minder alert zijn, droge ogen en huiduitslag kunnen voorkomen. Dit gaat vanzelf weer weg.

Midazolam of Dormicum is een verslavend middel. Het is een benzodiazepine en deze worden gekenmerkt door de verslavingsgevoeligheid.

Wanneer Midazolam wordt voorgeschreven voor een angst- of slaapstoornis dan wordt er met de arts een hoeveelheid afgesproken wat ingenomen mag worden. Doorgaans kan het medicijn 1x in de 3 dagen ingenomen worden. Ga je het vaker gebruiken dan is het mogelijk dat er een verslaving optreedt. Het medicijn werkt namelijk vrij snel en is erg effectief, wanneer je het langer gaat gebruiken went je lichaam eraan en zal het om een hogere dosis vragen.

Het kan zijn dat de effecten waarvoor je het medicijn niet afnemen maar toenemen. Op dit moment begint je lichaam er al afhankelijk van te raken en beginnen we te spreken van een verslaving. Een verslaving kan optreden wanneer (bewust of onbewust) de dosis wordt overschreden of door veelvuldig, te lang gebruik.

Zoals we eerder gemeld hebben is het belangrijkste kenmerk van een verslaving het moment dat wanneer je merkt dat het middel vaker en meer ingenomen moet worden om hetzelfde resultaat te krijgen. Je gaat/moet de medicijnen dan langer/vaker gebruiken dan voorgeschreven. We spreken hier over moeten omdat je eigen lichaam hiernaar vraagt.

Verergeren je klachten terwijl je het product toch blijft gebruiken dan is je lichaam al aan het product gewend geraakt. Een verslaving komt niet ineens, langzaam hoog je zelf de hoeveelheid op en daar zit het gevaar in een verslaving. Het kan ook zijn dat je de pillen nog thuis hebt liggen en het een keertje neemt zonder voorschrift, die ervaring bevalt zo goed dat je het vaker neemt. Zo beginnen alle verslavingen. Alleen is een verslaving van Dormicum gevaarlijk en bij te veel gebruik kan het zelfs dodelijk zijn.

Bijwerkingen kunnen zijn:

  • Nerveus en onrustig gevoel
  • Stemmingswisselingen of afgevlakte emoties
  • Slaapproblemen
  • Vaker en meer willen nemen van de medicijnen
  • Er kan spierzwakte optreden
  • Coördinatie- en concentratievermogen verslechterd
  • Geheugenverlies kan optreden   

Dormicum is zowel verslavend lichamelijk en geestelijk.

Wanneer je stopt met Dormicum is het slim hulp te vragen, het afkicken van een slaapmiddel kan heel heftig zijn. De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • Hartkloppingen
  • Angstaanvallen
  • Gejaagdheid, prikkelbaar
  • Spiertrekkingen
  • Overgevoeligheid voor licht, geluid en aanrakingen
  • Verminderde eetlust en misselijkheid
  • Vermoeidheid en slapeloosheid

Voor veel van deze punten zou Dormicum weer kunnen helpen om de effecten te verminderen en op deze manier kom je in een vicieuze cirkel terecht en wordt afkicken moeilijk gemaakt.

Het komt voor dat Morfine in combinatie met Dormicum gebruikt wordt. Dit is vooral het geval bij palliatieve sedatie. Palliatieve sedatie wordt ingezet in de laatste fase van het leven wanneer iemand ongeneeslijk ziek is en afscheid gaat nemen van het leven. De combinatie van Morfine (een sterke pijnstiller) met Dormicum (een slaapmiddel) zorgt ervoor dat de patiënt in een rustige pijnvrije slaap terecht komt. Palliatieve sedatie is geen euthanasie het zorgt ervoor de patiënt geen pijn meer voelt en zal uiteindelijk ook niet meer wakker worden.

Gebruik je Dormicum zonder recept en wil je er Morfine bij gebruiken dan is het heel erg gevaarlijk. Deze combinatie is dodelijk.

Dit is zeker mogelijk. Dormicum is een medicijn wat je rustiger maakt maar ook spieren verzwakt. Een kleine overdosis is doorgaans niet dodelijk. Met de juiste zorg kunnen deze effecten nog tegengegaan worden, mits je alleen Dormicum hebt ingenomen. Heb je een combinatie van middelen ingenomen dan is het mogelijk dat het dodelijk is.

Heb je een overdosis ingenomen zoek dan meteen hulp, het kan de hartspier verslappen en een ademstilstand veroorzaken.

Herken een overdosis tijdig en onderneem actie. Wanneer je een van de onderstaande bijwerkingen krijgt is het noodzakelijk om direct de ambulance te bellen. Het zou namelijk kunnen gaan om een overdosis. Omdat je zelf geen inzicht hebt in het gebruik van het medicijn weet je niet welke dosis dodelijk kan zijn.

De volgende bijwerkingen kunnen wijzen op een overdosis:

  • Duizeligheid
  • Spraakstoornis
  • Samentrekken van spieren
  • Verlies van reflexen
  • Apnoe; het stilstaan van de ademhaling
  • Lage bloeddruk, onderdrukking van de bloedsomloop en ademhaling
  • Je kunt in coma raken

Wanneer er bij een overdosis niet tijdig ingegrepen wordt is het mogelijk dat de vitale organen niet genoeg zuurstof krijgen. Dit kan in de toekomst effect hebben of uitval van organen.

Bij een overdosis is het noodzakelijk om tegenwerkende medicijnen te krijgen om de effecten van Midazolam tegen te aan.

Nee omdat Midazolam een slaapmiddel is zal wanneer het medicijn in combinatie met alcohol gebruikt worden alleen maar nog suffer maken.

Alcohol kan het effect van Midazolam versterken. Dit zorgt voor een verminderde coördinatie. Bij overmatig alcoholgebruik in combinatie met Midazolam kunnen er ergere effecten optreden. Dit zijn dezelfde effecten als bij een overdosis van Midazolam. Beide middelen versterken elkaar en niet op een goede manier. 

Een verslaving met Dormicum (Midazolam) is een drugsverslaving. Bij het afkomen van een drugsverslaving is het beste om professionele hulp te zoeken. Op deze manier wordt het afkicken dragelijker.

In Nederland zijn er verschillende opties om voor een drugsverslaving behandeld te worden.

Via de huisarts kan het afkicktraject aangegaan worden maar het is ook mogelijk om direct naar een gespecialiseerde instantie te gaan.

Enkele voorbeelden van instanties die gespecialiseerd zijn in mensen met een verslaving zijn.

  • GGZ-interventie
  • Solutions Verslavingszorg

Er zijn verschillende manieren van behandelingen.

  • Ambulante zorg via de huisarts, hier wordt een traject gestart waarbij er afgebouwd kan worden. Bij deze zorg wordt een traject gestart terwijl je nog thuis woont, je hoeft dan niet opgenomen te worden.
  • Intramurale zorg via een zorginstelling. Je verblijft hier langer dan 24 uur in een gespecialiseerde instelling. Het kan zijn crisisopvang maar ook langdurig verblijf in een afkickkliniek

FAQs