7 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Eetstoornissen komen vaak voor. Ze zorgen ervoor dat iemand het normale en gezonde eetritme niet meer kunnen aanhouden. Door de stoornis hebben zij de dwang om een ander (ongezonder) eetpatroon te volgen. Wanneer je een eetstoornis hebt, houd je je continu bezig met wat je wel en niet eet.

Een eetstoornis gaat niet vanzelf over, deze moet behandeld worden. Met behandeling komt echter zo’n 50% van de patiënten geheel van zijn of haar eetstoornis af. Bij degenen waarbij de eetstoornis na behandeling voort blijft bestaan, zijn symptomen hevig verminderd.

Lees hier verder over hoe een eetstoornis over het algemeen wordt behandeld.

Een eetstoornis is een psychische stoornis die ervoor zorgt dat iemand zo veel bezig is met hun eetpatroon en gewicht, dat hun dagelijks functioneren er door wordt verstoord.

Bij een eetstoornis treden verschillende gevoelens en gedachten naar de voorgrond. Iemand kan zich alsmaar te dik of te lelijk voelen, bovendien kan het individu zich onzeker voelen en graag ‘erbij’ willen horen. Ook dit kan een eetstoornis doen opkomen. Daarnaast kan iemand eten juist als een troost zien, en daardoor veel gaan eten.

Wanneer dit veranderd eetgedrag aanhoudt, dan wordt dit een eetstoornis genoemd. Een eetstoornis kan lange tijd onopgemerkt gaan. Dit komt doordat het individu de eetstoornis, en het veranderde eetgedrag zo veel mogelijk verbergt. Dit komt meestal door het schuldgevoel wat bij de stoornis aanwezig is.

Er zijn verschillende soorten eetstoornissen, die in verschillende mate voorkomen binnen Nederland. De meest bekende eetstoornissen zijn anorexia en boulimia. Ongeveer 5500 mensen binnen Nederland hebben anorexia, en 22300 hebben boulimia. Daarnaast zijn er ook een aantal andere eetstoornissen die minder bekend zijn, maar toch erg prevalent zijn. Zo heeft bijvoorbeeld 1% van de bevolking last van een eetbuistoornis.

Anorexia

Iedereen heeft wel eens van anorexia gehoord, maar wat houdt het nu precies in? Bij anorexia heb je de indruk dat je veel te dik bent, terwijl dat helemaal niet het geval is. Zelfs wanneer je sterk bent afgevallen en niet genoeg meer weegt om normaal te kunnen functioneren, hebben anorexia patiënten nog steeds het gevoel te dik te zijn.

Door deze gedachte hebben zij de dwang alsmaar afvallen. Dit doen zij door calorieën te tellen en veel te sporten. Dit geeft de anorexia patiënt het gevoel controle te hebben over de situatie. De noodzaak hiervoor kan voortkomen uit een vervelende gebeurtenis welke het individu heeft ervaren.

De patiënt die anorexia heeft ziet de ernst van de situatie niet in. Dit is deel van de stoornis. Hierdoor kun je niet zelf herstellen van anorexia. Hier heb je deskundige hulp bij nodig. Met eetstoornis hulp en behandeling kun je van jouw stoornis afkomen.

Boulimia

Boulimia verschilt van anorexia in de zin dat er wel degelijk gegeten wordt. Dit gaat echter in heftige eetbuien waarbij het individu in een korte tijd heel veel eet. Na de eetbui wil je ervoor zorgen dat je niet aankomt. Daarom probeer je te braken of maak je gebruik van laxeermiddelen.

Deze eetbuien gebeuren vaak wanneer iemand alleen is. Zo kan de omgeving niet snel opmerken dat iemand last heeft van boulimia.

Eetbuistoornis

Een eetbuistoornis lijkt in een aantal opzichten op boulimia. Het individu eet tijdens een eetbui een grote hoeveelheid in een korte tijd. Een eetbuistoornis verschilt van boulimia in het opzicht dat degene met een eetbuistoornis na de eetbui niet van de ingenomen calorieën af probeert te komen. Je komt dus aan door de ingenomen calorieën waardoor het zelfbeeld verder wordt aangetast.

ARFID 

ARFID staat voor avoidant/restrictive food intake disorder. Het is een stoornis waarbij je bang bent om bepaald voedsel te eten. Het kan gaan om voedsel met een bepaalde kleur of met een bepaalde structuur. De angst voor het desbetreffende soort eten is zodanig dat men er door ondervoed kan raken. Dit kan hevige gevolgen hebben voor zowel het fysieke als het mentale welzijn. ARFID komt vaak voor bij jongere kinderen.

Er zijn verschillende soorten eetstoornissen die allemaal hun eigen kenmerkende symptomen hebben. Er zijn een aantal symptomen die een indicatie kunnen zijn dat er een eetstoornis speelt. Wanneer een aantal van deze symptomen worden opgemerkt, is het raadzaam dit met uw huisarts te bespreken.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een eetstoornis:

  • Obsessief gedrag omtrent het eten en de calorieën
  • Negatief zelfbeeld
  • Obsessief sporten en bewegen
  • Vaak excuses hebben om niet (mee) te eten
  • Je ziet bleek
  • Je hebt het veel koud
  • Je hebt last van meer haaruitval dan voorheen
  • Constipatie
  • De menstruatie stopt
  • Depressieve gevoelens

Merk je een aantal van bovenstaande symptomen op bij jou zelf, of bij iemand in jouw omgeving? Dan is het nodig om hulp te zoeken. Als het namelijk daadwerkelijk om een eetstoornis gaat, zal deze niet vanzelf over gaan. Deze zal enkel verergeren. Hoe eerder je behandeling start voor een eetstoornis, hoe groter de kans is dat de behandeling slaagt.

Als je het vermoeden hebt een eetstoornis te hebben, kun je het beste een afspraak met jouw huisarts maken. De huisarts zal met jou in gesprek gaan en de symptomen bespreken waar jij, of een van je naasten, je zorgen over maakt. Ook zal de huisarts verschillende fysieke en psychische aspecten onderzoeken, waaronder uw gemoedstoestand, zelfbeeld, lengte, gewicht, hartslag, urine en bloeddruk.

Aan de hand van deze gegevens kan de huisarts bepalen of het om een eetstoornis gaat, en zo ja, om welke eetstoornis het dan gaat. Daarnaast schat de arts de ernst van de stoornis in. Aan de hand hiervan zal je al dan niet worden doorverwezen naar een kliniek voor eetstoornissen of naar een ziekenhuis.

Behandeling wordt altijd in een kliniek voor eetstoornissen gekozen in overleg met de patiënt. Wanneer de patiënt onder de 18 is worden ook de ouders bij zowel het behandelplan als de behandeling betrokken.

Er zijn meerdere soorten behandelingen beschikbaar die per eetstoornis verschillen in hun slagingskans. Toch zijn er een aantal behandelingen beschikbaar die voor vele soorten eetstoornissen effectief blijken te zijn. Zij helpen de patiënt andere gedachten te vormen over eten, en een gezonder eetpatroon aan te leren. Bovendien kijken eetstoornis therapieën hierbij naar de oorzaak van de eetstoornis.

Cognitieve gedragstherapie

Een therapie die veel wordt gebruikt om eetstoornissen te behandelen is cognitieve gedragstherapie. Dit is een van de meest effectieve therapieën voor eetstoornissen, waarbij het individu in gesprek gaat met de psycholoog. De focus ligt bij deze gesprekken op de oorzaak van de eetstoornis. Uit welke gebeurtenis is deze voortgekomen?

Wanneer de oorzaak die ten grondslag ligt aan de eetstoornis is achterhaald, kan deze door middel van cognitieve gedragstherapie worden behandeld. Er worden dan andere denkpatronen aangeleerd wat betreft eten, uiterlijk, en gewicht, waardoor de oorzaak niet langer zal resulteren in een eetstoornis.

Interpersoonlijke therapie

Interpersoonlijke therapie is een behandeling die voornamelijk doelt op het vergroten van het intrinsieke zelfvertrouwen.

Wanneer iemand een eetstoornis heeft, kan de oorzaak hiervan zijn dat hij of zij de controle wil hebben over zijn of haar eetgedrag. Dit vergroot het gevoel alles in de hand te hebben, en geeft zelfvertrouwen.

Deze drang naar zelfvertrouwen en controle is vaak af te leiden uit een eerder probleem of een eerdere gebeurtenis. Tijdens de interpersoonlijke therapie wordt gekeken naar relaties met de naasten van het individu en hoe op een gezonde manier met problemen in zijn of haar omgeving kan worden omgegaan. Zo zullen deze problemen en drang naar controle zich niet langer uiten in een eetstoornis.

Andere behandelingen

Naast de vaak gebruikte cognitieve gedragstherapie, en de interpersoonlijke therapie, zijn er nog een aantal andere behandelingen die dikwijls worden gebruikt om een eetstoornis te behandelen.

Vaktherapie is er een van. Onder vaktherapie vallen meerdere therapieën waarbij je je emoties en zorgen uit in een activiteit. Dit kan dans, kunst of beweging en sport zijn. Vaktherapie kan je zelfvertrouwen geven waardoor de eetstoornis afneemt.

Over het algemeen wordt bij een eetstoornis alleen medicatie toegediend wanneer er ook een vorm van therapie wordt gegeven. Medicatie alleen werkt onvoldoende tegen eetstoornissen.

Wanneer er in combinatie met een therapie medicatie wordt gegeven gaat het vaak om medicatie als antidepressiva die helpen tegen sombere gevoelens, depressie en angst. Symptomen die op kunnen komen bij een eetstoornis. Dit is zeker bij boulimia vaak het geval. Voorbeelden van antidepressiva die bij eetstoornissen kunnen worden ingezet zijn citalopram, paroxetine en fluoxetine.

Wel worden er bij mensen met verschillende eetstoornissen, zoals boulimia en anorexia, vitamines en mineralen toegediend. Zo wordt ervoor gezorgd dat het individu de nodige stoffen binnenkrijgt om te kunnen blijven functioneren.

Is bij jou een eetstoornis vastgesteld, dan kun je deze het beste in een hoogwaardige kliniek voor eetstoornissen laten behandelen. In een kliniek eetstoornissen is men gespecialiseerd in het behandelen van deze psychische stoornissen. De behandelende therapeuten en specialisten zijn ontzettend ervaren en zijn op de hoogte van alle nieuwste ontwikkelingen op het gebied van eetstoornissen.

Schakel hulp bij eetstoornis in en kies een vooraanstaande kliniek die precies bij jouw wensen past. De GGZ eetstoornissen klinieken bieden eetstoornis hulp in de vorm van ambulante en opname behandelingen aan bij jou in de buurt. Zoek jij echter een eetstoornis kliniek met wat meer luxe, comfort en hoogwaardige kennis, kies dan voor een vooraanstaande kliniek als Balance. Hoewel veel klinieken eetstoornis hulp bieden, kun je bij Balance gebruik maken van optimaal comfort en luxe faciliteiten, alsook individuele- en groepsbehandeling, en behandeling door ervaringsdeskundigen. Voor hulp bij eetstoornis kun je direct contact opnemen met de Balance kliniek.