7 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Sterke pijnstillers worden veelvuldig gebruikt. Ze worden voorgeschreven voor veel uiteenlopende klachten. Tramadol is zo´n pijnstiller. Tramadol wordt gebruikt bij hevige pijn. Dit kan na een operatie zijn, zenuwpijn of pijn bij artrose. Er zijn verschillende soorten pijn en Tramadol kan alleen gebruikt worden op voorschrift van een dokter. Toch wordt Tramadol ook recreatief gebruikt. Tramadol is een sterke pijnstiller en bij het overschrijden van de voorgeschreven dosering bestaat de kans dat je er geestelijk en lichamelijk afhankelijk van wordt, deze afhankelijkheid wordt ook wel verslaving genoemd.

Wanneer Tramadol voor een korte periode, in lage dosering gebruikt wordt is er een kleine kans op afhankelijkheid, maar de kans bestaat. Zelfs wanneer Tramadol gebruikt wordt zoals voorgeschreven kan het gebruik leiden tot een verslaving. Tramadol is een middel met een hoge mate van verslavingsgevoeligheid. Gebruik je Tramadol op regelmatige basis? Dit is wat het allemaal kan doen.

Tramadol is een sterke pijnstiller die gebruikt wordt bij langdurige pijn of onverwachte pijn. Er zijn verschillende soorten pijn zoals; zenuwpijn, pijn na operatie of ongeluk, pijn door ziekte zoals kanker en gewrichtspijn. Naast pijn kan het door artsen ook voorgeschreven worden voor seksuele klachten, met name bij vroegtijdige zaadlozing.

Tramadol is een opiaat, een sterke pijnstiller. Het heeft een morfineachtige werking en is verkrijgbaar in: capsules, druppels, zetpillen, bruistabletten en als injectie. Het is afhankelijk welke toedieningsvorm er gebruikt wordt, wanneer het medicijn gaat werken. Zo werken de capsules binnen één uur en de werking houdt dan 6-8 uur aan. Er zijn tabletten met een vertraagde afgifte, hier zal de werking 24 uur aanhouden.

Tramadol Overdosering Bijwerkingen Nederland

Opiaten werken op de zenuwen en zorgen dat de pijnprikkel die wordt afgegeven verminderd wordt. Doordat de pijnprikkel weggenomen wordt ontstaat er soms een euforisch gevoel. Dit is de reden dat opiaten ook recreatief gebruikt worden. Er zijn verschillende soorten pijn. Pijn kan voorkomen doordat de zenuwbeschadigd is en de verkeerde prikkel aan de hersenen wordt afgegeven. Tramadol remt de prikkel en zorgt dat de pijn verdwijnt of minder wordt. Op deze manier is pijn dragelijker.

Na gebruik van Tramadol zul je rustiger voelen daarom wordt Tramadol ook als een ontspannende drug gezien. Wanneer Tramadol recreatief gebruikt wordt zonder klachten dan bestaat de kans dat de werking juist euforisch en blij maakt.

Doordat Tramadol een sterk medicijn is zijn er verschillende bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik. De bijwerkingen die we noemen zijn de bijwerkingen die optreden wanneer het medicijn gebruikt wordt volgens voorschrift. Neem je het medicijn vaker in of een hogere dosis dan kan het zijn dat de bijwerkingen een stuk heftiger zijn. Wanneer het medicijn ingenomen wordt zonder voorschrift kan het zijn dat de werking tegenovergesteld is dan wat normaal het geval is. 

Tramadol Fysieke bijwerkingen

Meest voorkomende bijwerkingen hebben te maken met de versuffende werking die Tramadol kan hebben wanneer het ingenomen wordt bij pijn.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Sufheid
  • Slaperig gevoel
  • Gevoel van zwakte
  • Verminderd reactievermogen
  • Misselijkheid en overgeven
  • Obstipatie; verstopping van de darmen

Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Droge mond
  • Duizeligheid, hoofdpijn en flauwvallen
  • Zweten
  • Huiduitslag en jeuk.
  • Diarree
  • Hartkloppingen
  • Benauwdheid

De minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn wat heftiger en merk je dat je hier last van hebt dan is het verstandig om contact op te nemen met een arts.

Psychologische bijwerkingen

Naast dat er lichamelijke bijwerkingen zijn, zijn er ook verschillende psychische bijwerken bij het gebruik van Tramadol

Het kan voorkomen dat je na gebruik van Tramadol in de war raakt (verwardheid). Daarnaast is het mogelijk dat ondanks dat je je moe voelt je moeite hebt om in slaap te komen en moeite met doorslapen. Er kunnen nachtmerries optreden. Stemmingswisselingen, ene moment heel blij en het volgende moment geïrriteerd. Het gevoel kan veranderen en reactie op gebeurtenissen verandert mee. Ook is het mogelijk dat je depressief raakt na gebruik van Tramadol. De intensiteit van de bijwerkingen is afhankelijk van hoeveel er gebruikt wordt, hoe vaak het middel gebruikt wordt en de duur van het gebruik. Wanneer Tramadol langdurig gebruikt wordt zal er meer gebruikt moeten worden om dezelfde effecten te krijgen. De kans bestaat dat de bijwerkingen dan toenemen. 

Tramadol is een van de minst krachtige opiaten en dit zorgt voor een gevoel van schijnveiligheid. Dat Tramadol niet verslavend kan zijn is dus ook niet waar. Het is wel degelijk mogelijk dat je afhankelijk wordt of verslaafd raakt aan Tramadol. Door dit valse gevoel van veiligheid is juist de kans groter dat je een verslaving ontwikkeld.

Wanneer Tramadol voor langere periode gebruikt wordt bestaat de kans je ervan afhankelijk wordt. Zowel lichamelijke afhankelijkheid en geestelijke afhankelijkheid komen voor. Hoe langer je het medicijn gebruikt hoe groter de kans is dat je verslaafd raakt.

Wanneer Tramadol gebruikt wordt zonder pijnklachten kan het zijn dat het juist energie geeft. Hiervoor wordt het middel ook misbruikt.

Zelfs wanneer je Tramadol op doktersrecept gebruikt kan je niet continue dezelfde dosis blijven slikken. Op een gegeven moment ontwikkel je een bepaalde tolerantie en zal je de dosis moeten verhogen. Dit geldt zowel voor recreatief gebruik als voor medisch gebruik. Dat de dosis verhoogd wordt is een teken van het lichaam dat er al een soort afhankelijkheid ontwikkeld wordt. Hiermee komt vaak de geestelijke afhankelijkheid; je denkt dat je zonder dit middel niet kan functioneren. Je zal dus vaker en meer willen nemen.

Gebruik je Tramadol langer dan voorgeschreven, vaker dan voorgeschreven en meer dan voorschreven. Dan misbruik je dit medicijn.

Symptomen van een Tramadol verslaving:

Heb je het vermoeden van een Tramadol verslaving of iemand om je heen die Tramadol veelvuldig gebruikt. Dit zijn de gedragingen die voor kunnen komen wanneer iemand een Tramadol verslaving heeft of aan het ontwikkelen is.

  • Je gebruikt het medicijn steeds sneller dan voorheen, om te ontspannen of minimale pijn te verminderen.
  • Je verlangt naar het moment om Tramadol weer in te nemen.
  • Je kan niet meer zonder en denkt dat je het nodig hebt om te kunnen functioneren.
  • Ondanks dat Tramadol het functioneren van je dagelijkse leven in de weg kan zitten blijf je het veelvuldig gebruiken.
  • Je durft niet naar buiten te gaan of mensen te ontmoeten zonder Tramadol te hebben genomen.
  • Je bent slaperig, verward en blijft toch het medicijn nemen. Ondanks dat er ongelukken kunnen gebeuren.
  • Je overschrijdt de voorgeschreven dosis en raakt sneller door je voorraad heen.
  • Werk of schoolprestaties gaan achteruit.
  • Je went aan het medicijn, bouwt een tolerantie op en hebt dus steeds vaker en meer nodig om dezelfde effecten te krijgen.
  • Je verzint smoesjes om het medicijn opnieuw te verkrijgen of koopt het op de zwarte markt.
  • Doordat je niet meer zonder Tramadol kan durf je veel activiteiten niet meer en ontwikkel je een angststoornis of depressie.

Zoals je ziet zijn de symptomen van een Tramadol verslaving vrij heftig. De gevolgen van een verslaving kunnen niet te overzien zijn. Een verslaving houdt je leven in de greep. Doordat je steeds meer gaat innemen zal je sneller door je voorraad heen zijn. Je zal steeds vaker bezig zijn met het kunnen verkrijgen van Tramadol. Doordat dit alleen op recept verkrijgbaar is, is het niet gemakkelijk om steeds meer te kunnen krijgen. Daarnaast zijn naast de materiële gevolgen de psychische gevolgen groot. Tramadol werkt op het zenuwstelsel maar een verslaving kan angststoornissen en depressie als gevolg hebben.

Er zijn verschillende bijwerkingen van een Tramadol verslaving. Sommige bijwerkingen komen overeen met het normale gebruik terwijl andere een stuk intenser zijn en horen bij misbruiken van Tramadol.

  • Kleine pupillen
  • Verandering in eetlust
  • Slaperigheid
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Onduidelijke spraak
  • Verwardheid
  • Hoofdpijn
  • Verminderde coördinatie

Een hoge dosering kan zorgen voor een toeval. Dit is een soort epileptische aanval.   

Bijwerkingen oxazepam op lange termijn  

Wanneer je verslaafd bent aan Tramadol zal je moeten afkicken. De onthoudingsverschijnselen van Tramadol zijn vrij heftig. Er kan een gevoel van onrust optreden, hartkloppingen, diarree, misselijkheid, verlies van eetlust, maagkrampen, zweten, kippenvel, rillen en gapen. Het is niet gemakkelijk om alleen af te bouwen van een medicijn. Zoek daarom professionele hulp, op deze manier kan je in stapjes afbouwen en zorg je dat de ergste onthoudingsverschijnselen niet zullen voorkomen.

Bijwerkingen van Tramadol zijn misselijkheid en overgeven. Het kan zijn dat wanneer Tramadol je misselijk maakt dat je eetlust wat minder wordt. Het zou ook kunnen zijn dat je metabolisme wat sneller gaat en dit heeft gewichtsverlies als gevolg. Echter is gewichtsverlies een van de bijwerkingen die voorkomt bij minder dan 5% van de mensen die Tramadol gebruikt. Het zou dus zo kunnen zijn dat het voorkomt maar de kans is groter dat het niet gebeurt.

FAQs